KUNSTTERAPI OG PSYKOTERAPI Kort oversikt over ulike utdanninger og foreninger, og deres relasjon til hverandre.
- Eva Sofie Berg
- 19. apr.
- 5 min lesing
Oppdatert: 19. apr.
Det finnes flere utdanninger og foreninger innen feltet kunstterapi. Dette kan fortone seg uoversiktlig og sammensatt. Fagkrav som stilles til terapeutene og type utdanning er et tema som til stadig er aktuelt. Jeg skal i denne artikkelen belyse dette spørsmålet og gi en kort oversikt over foreninger som studenter og ferdigutdannede terapeuter innen fagfeltet forholder seg til, og som kan være greit for dem som ikke er så kjent i fagfeltet å bli orientert
om.
Kunstterapiutdanninger og kunstterapiforeninger
Kunstterapeut er ingen beskyttet tittel i Norge, og derfor kan hvem som helst kalle seg kunstterapeut. Det brukes i dag flere ulike betegnelser for at det skal bli mest mulig dekkende for det man holder på med. Ønsker og muligheter, teoretisk ståsted og tradisjoner i bruk av kreative metoder er mangeartede. Derfor vil også betegnelsene som de ulike utdanningssteder og foreninger bruker være ulike. Kunstterapi oppfattes som ganske nytt og ukjent i Norge, og feltet preges av pionervirksomhet.

Institut for Kunstterapi (www.kunstterapi.dk), som holder til i Danmark, har i en god del år hatt undervisning i Norge (dessverre ikke nå for tiden), og mange har tatt denne utdanningen, også denne artikkelforfatter. Eksamen derfra har med den tidligere 4-årige deltidsutdanningen gitt rett til tittelen diplom kunstterapeut. For tiden er utdanningen 3-årig og gir rett til tittelen sertifisert kunstterapeut. Det teoretiske grunnlaget hviler på Carl Gustav Jungs analytiske psykologi, i tillegg til andre psykologiske og kreative modeller. Institut for Kunstterapi gir ikke studiepoeng og er ikke innenfor akademia. Flere modaliteter er i bruk, slik som bilde og tredimensjonale uttrykk, musikk, bevegelse og psykodrama, men hovedvekten ligger på bildet. Vibeke Skov, cand. psyk. og glasskunstner, er grunnlegger og driver av Institut for Kunstterapi.
Institut for Kreativ Udvikling IKU (tidligere: Sattva Kunstterapeutisk Institutt (www.ikreativudvikling.dk) er grunnlagt i Norge, men holder nå til i Danmark. Therese og Kian Falck er utdanningens lærere og drivere. Utdanningen bygger også her på Jungs analytiske psykologi, men henter inn pedagogikken fra Vækstcenteret (drives av Jes Bertelsen) i Danmark og østlig filosofi. Meditasjon og mindfulness er sterk fokusert ved IKU. Institut for Kreativ Udvikling anvender tittelen diplomert kunstterapeut etter endt studium. Studiet gir ingen studiepoeng.
Utdanningene ved Institut for Kunstterapi og ved Institut for Kreativ Udvikling er relativt like i omfang og teoretisk grunnlag. Kunstterapiforeningen Norge (www.kunstterapiforeningen.no) har medlemmer fra disse to utdanningene, samt noen medlemmer med annen tilsvarende utdanning som etter søknad har blitt tatt opp som medlemmer.
Norsk Institutt for Kunstuttrykk og Kommunikasjon NIKUT (www.nikut.no) ligger i Oslo og har et samarbeid med European Graduate School (EGS) i Sveits om akkreditering. Studiet «Kunst- og uttrykksmetoder i terapi» gir 75 studiepoeng og er således innenfor akademia. De utdanner kunst- og uttrykksterapeuter, eller kunst- og uttrykkspsykoterapeuter som det også kan kalles. De legger vekt på intermodalitet, dvs. at det brukes flere modaliteter, gjerne innenfor samme sesjon. Psykodrama er en av metodene som brukes hyppig, og det er en nær forbindelse mellom kunst- og uttrykksterapi og psykodrama. Melinda Meyer, professor ved EGS, er en av grunnleggerne og nå leder av utdanningen. Kunst- og uttrykksterapeutene har organisert seg i Norsk forening for kunst- og uttrykksterapi (NFKUT) (www.nfkut.no). Bare de med denne utdanningen kan bli fullverdige medlemmer, men andre kan bli støttemedlemmer.
OsloMet – storbyuniversitetet (www.oslomet.no/studier/tkd/kunstterapi) tilbyr en treårig internasjonal master i kunstterapi under studieretning for estetiske fag, som gir 120 studiepoeng. Utdanningen er en videreutvikling av videreutdanningen i billedterapi som ga 60 studiepoeng (bygget opp på tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Her er det to- og tredimensjonale uttrykk som står i fokus. Denne utdanningen er innenfor akademia og må således underbygge sine metoder og valg av øvelser med empirisk forskning. Utdanningen er godkjent som medlem i ECArTE European Consortium for Arts Therapies in Education, (www.ecarte.info) som er en paraplyorganisasjon for kunstterapiutdanninger i Europa, bestående av 33 utdanninger fordelt på 15 land. Billedterapeuter med utdanning fra OsloMet/HOA har organisert seg i Norsk Forening for Billedterapi (www.billedterapiforeningen.no)
NFP Norsk Forbund for Psykoterapi
Av de omtalte utdanninger og foreninger er det bare Norsk forening for kunst- og uttrykksterapi og Norsk Institutt for Kunstuttrykk og Kommunikasjon som er medlem i NFP Norsk Forbund for Psykoterapi (www.nfpsykoterapi.no). NFP er en paraplyorganisasjon som organiserer sju psykoterapiforeninger og tre psykoterapiinstitutter. Det er som nevnt Norsk forening for kunst- og uttrykksterapi, og videre Psykodramaforeningen i Norge, Norsk Forening for Integrativ Terapi, Norsk Forening for Psykosynteseterapeuter, Norsk Forening for Analytisk Psykologi, Forening for Gestaltterapeuter og Norsk Gestaltterapeutforening. Instituttene er Norsk Institutt for Kunsttuttrykk og Kommunikasjon, Norsk Gestaltinstitutt AS Høyskole og Moreno Instituttet Norge. Gjennom sine respektive foreninger er medlemmene i disse organisasjonene medlemmer i NFP. NFP er igjen medlem i den europeiske paraplyorganisasjonen EAP European Assosiation for Psychotherapy (www.europsyche.org). EAP har 128 nasjonale organisasjoner, og stiller strenge krav til disse. Disse kravene stilles ikke bare til selve organisasjonene, men til alle medlemmene i de ulike psykoterapiforeningene her i Norge, altså til medlemmene i de sju foreningene som er medlem i NFP. Dette gjelder krav både til timetall i teori og metode, egenterapi, praksis og veiledning i utdanningen, og til profesjonell faglig oppdatering gjennom sin praksis som terapeut. Det siste må grundig dokumenteres.
Utdanningen fra Institut for Kunstterapi oppfyller ikke kravene fra NFP og EAP, og kunstterapeuter derfra har gjennom sin forening derfor ikke mulighet for medlemskap i NFP. DPFO Dansk Psykoterapeutforening har imidlertid et lavere krav til timetall, men oppfyller allikevel for medlemskap i EAP. Institut for Kunstterapi var tidligere medlem i Dansk Psykoterapeutforening, men er meldt ut. De av kunstterapeutene fra Institut for Kunstterapi som har sin utdanning fra da Institut for Kunstterapi var medlem, kan være enkeltmedlem i Dansk Psykoterapeutforening (noe denne artikkelforfatter benytter seg av) da enkeltpersonmedlemskap er mulig i Dansk Psykoterapeutforening, men ikke i Norsk Forbund for Psykoterapi.
EFAT European Federation of Art Therapy
Kunstterapeuter fra forskjellige land dannet i 2018 et europeisk forbund for kunstterapi, European Federation of Art Therapy, EFAT (www.arttherapyfederation.eu). Dette er en paraplyorganisasjon som omfatter ulike europeiske foreninger og enkeltpersoner innen det vi omtaler som kunstterapi med fokus på bilde, dvs. to- og tre-dimensjonale uttrykk: «visual/tactile art materials (drawing, painting, sculpture, and other expressive art forms, etc.)». I dag er det 14 nasjonale foreninger som er medlem, pluss en rekke enkeltpersoner, hvorav Kunstterapiforeningen Norge er en av dem. Undertegnede har individuelt medlemskap. Ut fra undertegnedes kjennskap har ikke Norsk forening for Billedterapi organisasjonsmedlemskap i EFAT, men de faller naturlig inn under dem som en aktuell paraplyorganisasjon.
Oppsummering
Slik det kan se ut nå er det to europeiske paraplyorganisasjoner: den ene en psykoterapiforening bestående av ulike psykoterapifag og med høye krav til høyskoleutdanning og oppdatering. Den andre en kunstterapiforening med ikke fullt så høye krav, men med et visst omfang på utdanningen. Som det framkommer ovenfor er det noen ulikheter mellom de tre kunstterapeutiske foreningene som finnes i Norge, noe som også avgjør hvor de posisjonerer seg i fagfeltet. Ulikhetene mellom utdanningene og de respektive foreningene har, etter min oppfatning, å gjøre med hvorvidt de er innenfor akademia eller ikke, det teoretiske ståstedet, og omfanget og fagkravene i utdanningen og i utøvelsen av den terapeutiske praksis. Når det er sagt så er det langt mer som forener. Menneskets kreative potensial vektlegges i høy grad. Det terapeutiske arbeidet handler om endring og utvikling, blant enkeltindivider, grupper og samfunn, og det brukes kreative metoder som verktøy.
Dette er en revidert og utvidet utgave av min artikkel publisert i Kunstterapiforeningen Norge sitt medlemsblad Rubin 1-2019. Jeg vil presisere at opplysninger om de ulike foreninger og utdanninger er innhentet fra de respektive hjemmesider, og kan derfor være mangelfulle eller foreldete.
Eva Sofie Berg, april 2025
Eva Sofie Berg, diplom kunstterapeut, cand. theol og prest, arbeider som kunstterapeut i eget firma. Hun har vært mangeårig styremedlem og leder i Kunsttterapiforeningen Norge.
https://www.literatureandlatte.com/scapple/overview Illustrasjonen er laget med dette hendige programmet,